26.05.2020

Vremenoslovci v naslednjih dneh napovedujejo  obdobje nestanovitnega vremena s plohami. 
 
Ravno v tem obdobju pa cvetijo koščičaste sadne vrste, ki so zelo občutljive za okužbe z monilijami. Ker je cvetenje zaradi dežja in nižjih temperatur daljše, ima gliva več možnosti za okužbo.
 
Gliva okuži cvet, ki postane rjav – posušen. Okužba se nato prenese po cvetnem peclju na poganjek in druge cvetove. Posledica okužbe je vidna kot posušena vejica. Zaradi okužbe s cvetno monilijo lahko hitro ostanemo brez sladkih plodov. 

monilije

 

 

teldor_luna

 

Za učinkovito varstvo sta potrebni dve preventivni škropljenji. Prvo, ko je odprtih med 10 in 30% cvetov in drugo v polnem cvetenju. Uporabimo pripravek Teldor SC 500 (češnje, breskve, slive in češplje) v odmerku 10 mL na 10 L vode ali pripravek Luna Experience (češnje, višnje, slive, breskve in naktarine) v odmerku 6 mL na 10 L vode. Pripravek Luna Experience je registriran tudi za zatiranje češnjeve listne pegavosti ter listne luknjičavosti koščičarjev. V primeru deževnega vremena priporočamo tretiranje v obdobju stabilnega vremena (vsaj dve uri po tretiranju).

Pakiranje: 
•    Teldor SC 500: 10 mL
•    Luna Experience: 4 mL, 40 mL in 100 mL

sadje

Luna® Experience - inovativni fungicid z izjemno

učinkovitostjo in širokim spektrom delovanja

Luna Experience
je pripravek, ki učinkovito deluje na številne glivične bolezni, ki ogrožajo kakovost vinske trte, jabolk, hrušk, grozdja, češenj, višenj, glavnatega zelja, cvetače, pora, korenja, čebule,...
 

luna_experiance_sadje-2

Luna Experience je vedno najboljša izbira, saj zagotavlja:

  • izjemno učinkovitost
  • širok spekter delovanja
  • hitro in dolgotrajno varstvo celotne rastline (poganjkov, listov in plodov)
  • visoko odpornost na izpiranje
  • učinkovito antirezistentno strategijo

možnost dolgoročnega skladiščenja plodov.